دفع پسماندهای فاضلاب کمک زیادی به بهداشت عمومی خانوادهها میکند و از متصاعد شدن بوی بد، تجمع باکتریها و میکروبها جلوگیری کرده و سلامت ساکنین ساختمان را تضمین میکند. البته لولههای فاضلاب گاهاً با چالشها و مشکلاتی رو بیرون میشود و از مهمترین آن میتوان به گرفتگی لوله فاضلاب اشاره کرد. اگر در همان مراحل اولیه راهکارهای ساده و خانگی برای دفع گرفتگی فاضلاب انجام نشود لوله به طور کامل مسدود شده و ساکنین مجبور هستند با صرف هزینه بیشتر این مشکل را برطرف کنند. دلایل مختلفی برای انسداد لوله فاضلاب مانند تجمع رسوبات، چربیها و مواد زائد وجود دارد. از مشکلات رایج مسدود شدن لوله فاضلاب بروز بوی نامطبوع، تخلیه کند آب و حتی آسیب به لولهها است. در ادامه مقاله همراه ما باشید تا به بررسی روشهای مختلف برای رفع گرفتگی لوله فاضلاب خواهیم پرداخت.
تشخیص گرفتگی لوله فاضلاب
کارشناسان شرکت لوله بازکنی معتقد هستند قبل از هرگونه اقدامی برای رفع گرفتگی لوله فاضلاب باید علت آن را به صورت تخصصی و ریشهای ارزیابی کرد. تشخیص گرفتگی لوله فاضلاب به شما کمک میکند تا بهترین روش را برای رفع مشکل انتخاب کنید. اصلیترین علت گرفتگی لوله فاضلاب، ریختن دستمال کاغذی، دستمال مرطوب و پدهای بهداشتی در توالت فرنگی و توالت سنتی بوده و به سرعت باعث انسداد میشود. در لولههای حمام تجمع مو و پرزها یکی از دلایل اصلی گرفتگی است. چون در حمام و سرویس بهداشتی بیشتر از صابون استفاده میشود، اضافات و کف صابون به مرور در لولهها رسوب بسته و آن را مسدود میکند.
انباشته شدن چربی و مواد غذایی در لولههای آشپزخانه از دیگر دلایل گرفتگی لوله فاضلاب است. ساختمانهایی که در حال تعمیر و بازسازی هستند بیشتر در معرض گرفتگی لوله فاضلاب قرار میگیرند. چون اکثر کارگران دستان خود را در ظرفشویی روشویی میشویند. با این کار مقداری گچ، رنگ، خاک و مواد زائد وارد لولهها شده و به مرور زمان رسوب میبندند. گیر کردن اشیاء فلزی و پلاستیکی در لولهها از رایجترین دلایل انسداد لوله فاضلاب است.
علائم تشخیص گرفتگی لوله فاضلاب
تشخیص زودهنگام گرفتگی لوله فاضلاب از مشکلات جدیتر جلوگیری میکند. اگر آب ظرفشویی، توالت فرنگی یا وان حمام به آرامی تخلیه شود، نشانهای از گرفتگی است. انتشار بوی بد و افزایش حشرات موذی در اطراف دریچههای فاضلاب بخاطر تجمع مواد زائد است. برگشت فاضلاب از دریچههای سطحی مانند دریچه فاضلاب حیاط یا کف آشپزخانه نیز از علائم گرفتگی لوله فاضلاب است. در ادامه چند روش خانگی و موثر را برای رفع گرفتگیهای سطحی را به شما معرفی میکنیم.
۱. باز کردن لوله فاضلاب با جوش شیرین و سرکه
یکی از بهترین ترکیبهایی که بسیار موثر بوده و اکثراً تمامی تکنسینها آن را پیشنهاد میدهند ترکیب جوش شیرین و سرکه است. چون جوش شیرین خاصیت قلیایی داشته و چربیها و آلودگیها را حل میکند. سرکه نیز به خنثی کردن بوی بد کمک میکند. برای این کار ابتدا یک واحد از جوش شیرین را به داخل لوله فاضلاب بریزید. سپس به همان اندازه سرکه را بر روی جوش شیرین ریخته و دریچه را با کمک حوله یا پارچه محکم کنید. یک تا دو ساعت منتظر بمانید تا واکنشهای شیمیایی انجام شده و زنجیری مولکولی مواد زائد شکسته شود. در قدم آخر یک کتری آب جوش را به لوله ریخته و اجازه دهید تا شستشو به طور کامل انجام شود.
۲. رفع گرفتگی لوله با پلاستیک یا قلاب سیمی
بهترین روش برای باز کردن دریچههای سطح آشپزخانه و سطح حمام و حیاط به کار بردن قلابهای پلاستیکی یا سیمی است. چوب لباسی سینی یک گزینه راحت و در دسترس که در تمامی منازل است. سر آن به صورت قلاب بوده و کاملاً منعطف هستند. قلاب را به آرامی وارد لوله کرده و سعی کنید مواد مسدود شده را بیرون بکشید. وقتی مواد را بیرون کشیدید از ترکیب سرکه و جوش شیرین استفاده کرده با آب داغ بشویید تا گرفتگی لوله به طور کامل برطرف شود.
۳. باز کردن لوله فاضلاب آشپزخانه با آب جوش
آب جوش یکی از سادهترین روشها برای رفع گرفتگی لوله فاضلاب در آشپزخانه است. چون میزان تجمع چربی و روغنها در لولههای فاضلاب آشپزخانه بیشتر است. زنجیرهی مولکولی چربیها و روغنها به گونهای است که با آب داغ بلافاصله شکسته شده و حل میشوند. مقدار زیادی آب را به جوش و به آرامی به داخل لوله بریزید. اجازه دهید آب جوش به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه در لوله بماند تا چربیها و مواد غذایی حل شوند. برای تاثیر بیشتر توصیه میکنیم قبل از ریختن آب جوش در لولهها مقداری مایع ظرفشویی، قرص ظرفشویی، پودر لباسشویی را در لوله بریزید. این محصولات به راحتی با روغنها و چربیها واکنش شیمیایی داشته و حل کردن آنها را آسانتر میکند.
۴. مایع لوله باز کن سود سوز آور یا سود پرک
مایع لوله باز کن سود سوز آور یا سود پرک یک ماده قلیایی قوی بوده و چربیها و رسوبات را به خوبی حل میکند. در به کار بردن این محصول حتماً نکات ایمنی را به خوبی رعایت کنید. ابتدا دستورالعمل روی بسته را به خوبی مطالعه کرده و محصول را با مقدار مناسبی از آب مخلوط کنید. محلول به دست آمده را به آرامی داخل لوله بریزید اگر از بیماریهای خاصی مانند تنگی نفس یا بیماری ریوی رنج میبرید حتماً قبل از ریختن این محلول در لوله، از ماسک استفاده کنید. تنها ۳۹ دقیقه بعد، لوله را با آب ولرم آبکشی کنید. اگر لازم بود این مرحله را چندین بار انجام دهید تا انسداد به خوبی رفع شود.
۵.رفع گرفتگی لوله فاضلاب با اسید لوله باز کن
البته این روش را زیاد توصیه نمیکنیم چون اسیدها به مرور باعث حل شدن چسب بین اتصالات شده و درزهایی را در لولهها ایجاد میکند. برای این کار مقداری اسید را با آب رقیق کرده و داخل لوله بریزید. دریچه را بسته و بعد از نیم ساعت لوله را آبکشی کنید.
کلام آخر
رفع گرفتگی فاضلاب در مراحل اولیه با روشهای خانگی امکانپذیر بوده و هزینه چندان زیادی ندارد. چون این مواد در تمامی خانهها در دسترس بوده و با کمتر از مبلغ ۱۰۰ یا ۱۵۰ هزار تومان میتوان این مشکل را حل کرد. تشخیص علت گرفتگی و انتخاب روش مناسب برای رفع گرفتگی فاضلاب مهم است. با روشهای خانگی و محلولهای شیمیایی این مشکل را حل کنید. در صورتی که با این روشها موفق به رفع گرفتگی نشدید، بهتر است از خدمات حرفهای لوله بازکنی کمک بگیرید تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود.