از مشکلات رایج در ساختمانهای مسکونی و اداری، گرفتگی لولههای فاضلاب است. چون تعداد ساکنین ساختمانها بیشتر بوده بنابراین رعایت کردن بعضی از نکات جهت جلوگیری کردن از گرفتگی لولهها الزامی است. فراموش نکنید تعمیر کردن لوله فاضلاب در ساختمانهای چند طبقه هزینه بر بوده و آسیبهای جدی به نما یا دیگر اجزای ساختمان وارد میکند. بهتر است ساکنین با رعایت نکات ساده و کاربردی از بروز این مشکل جلوگیری کنند. در این مقاله به بررسی روشهای پیشگیری از گرفتگی لولههای فاضلاب در نقاط مختلف خانه، از جمله آشپزخانه، سینک، توالت و حمام خواهیم پرداخت. همچنین به روشهای خانگی برای باز کردن گرفتگی لولهها نیز اشاره خواهیم کرد.
جلوگیری از گرفتگی لوله فاضلاب آشپزخانه
آشپزخانه یکی از مکانهایی است که به دلیل شستشوی ظروف و ورود مواد غذایی، بیشتر در معرض گرفتگی لولهها قرار دارد. از مهمترین دلایل گرفتگی لوله فاضلاب آشپزخانه میتوان به تجمع چربیها، روغن، رسوبات اب، گرد و غبار حاصل از شستشوی میوه و سبزی اشاره کرد. برای جلوگیری از این مشکل حتماً از توری سینک ظرفشویی استفاده کنید. توری یا صافی در سینک آشپزخانه از ورود مواد غذایی و پسماندها به لوله فاضلاب جلوگیری میکند. تمیز کردن و ضدعفونی کردن توریها کار راحتی بوده عمر طولانی دارند و جزو وسایل ارزان قیمت هستند که میتوانید با قیمت ۱۰ الی ۳۰ هزار تومان آن را خریداری کنید.
روغنهای خوراکی و چربیها از دیگر عوامل اصلی گرفتگی لوله آشپزخانه هستند. بهتر است از ریختن روغن داغ یا باقیماندههای چربی در سینک خودداری کنید. روغنها در مجاورت آب سرد جامد شده و به دیواره لولهها میچسبند و قطر لولهها را تنگتر کرده و به مرور زمان باعث گرفتگی لوله میشوند. از ریختن اضافات روغن بعد از سرخ کردن مواد غذایی به داخل سینک ظرفشویی خودداری کرده و آنها را داخل کیسه یا کاغذ صافی ریخته و در سطل آشغال بندازید.
در قدم اول توصیه میکنیم از سیفونهای خرطومدار برای سینک ظرفشویی استفاده کنید. تمیز کردن سیفون بسیار راحتتر بوده و مانع از ورود رسوبات به داخل لوله میشوند. برای جلوگیری از تجمع رسوبات، هر چند وقت یکبار با آب جوش و مواد شوینده ملایم لولهها را شستشو دهید. در موارد حادتر ترکیب جوش شیرین و سرکه را به لوله بریزید. این ترکیب طبیعی یک روش موثر برای پاکسازی لولهها است.
جلوگیری از گرفتگی لوله فاضلاب توالت
از دیگر مکانهای پر ریسک ساختمانها باید به توالت اشاره کرد. امروزه در اکثر ساختمانها توالت فرنگی و توالت سنتی نصب میشود. میزان گرفتگی توالت فرنگی نسبت به توالتهای ایرانی بیشتر است. از اینرو کاربران توجه ویژهای به نظافت توالت داشته باشند. گرفتگی لوله فاضلاب توالت از مشکلات جدی بوده و دردسرهای زیادی را به همراه دارد.
برای جلوگیری از گرفتگی لوله فاضلاب توالت، از ریختن دستمال توالت، نوار بهداشتی و سایر مواد غیرمجاز در چاه توالت خودداری کنید. این مواد جامد بوده و در آب حل نمیشوند. استفاده از سیفون یا فلاش تانک مانع از گرفتگی لوله فاضلاب میشود. چون با سیفون یا فلاش تانک آب با فشار بسیار قوی وارد لوله فاضلاب شده و لوله را پاکسازی میکند. برای تاثیر بیشتر میتوانید داخل تاک یک قرص ظرفشویی بیاندازید. ترکیبات قرص ظرفشویی به تجزیه کردن رسوبات ته نشین شده کمک میکند.
جلوگیری از گرفتگی لوله فاضلاب حمام
در قدم بعدی بهتر است از گرفتگی لوله حمام جلوگیری کنید. حمام محل نظافت بوده و به خاطر شستشو احتمال ورود آشغالهای ریز، مو، پرز و… به داخل لولهها زیاد است. همچنین کف صابون و کف شامپوها به مرور در داخل لولهها رسوب میبندند. یک برنامه جدیدی برای نظافت لوله فاضلاب حمام در نظر بگیرید تا مانع از انسداد لولهها شود.
برای دریچه کف حمام حتماً از توری لوله استفاده کنید این توریها مانع از ورود مو، تیغ و سایر مواد زائد به لولهها میشود. نصب و تمیز کردن توریها بسیار آسان بوده و جزو اقلام ارزان قیمت هستند که میتوانید با قیمت ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان آن را خریداری کنید. شستشوی منظم لولهها با آب گرم و مواد شوینده مانند جرم گیر را فراموش نکنید. ترکیب جوش شیرین و سرکه یا ترکیب نمک و سرکه نیز جزو ترکیبهای موثر برای شستشوی لوله فاضلاب حمام است.
نکاتی تکمیلی برای جلوگیری از گرفتگی لولهها
اگر دریچه فاضلاب در کف زمین قرار دارد حتماً از توریهایی استفاده کنید که ریز بوده و مانع از ورود آشغال کوچک و ریز به داخل لوله شود. توریها را به طور منظم تمیز کنید تا از کارایی آنها کاسته نشود. اگر با رعایت نکات فوق همچنان با مشکل گرفتگی مواجه هستید، مشکل از نحوه لولهکشی است. در این صورت، بهتر است با یک لولهکش ماهر مشورت کنید.
روشهای خانگی باز کردن گرفتگی لوله فاضلاب
اگر لوله فاضلاب شما دچار گرفتگی شده است، میتوانید از روشهای خانگی برای رفع انسداد استفاده کنید البته اگر این گرفتگی سطحی باشد. باز کردن گرفتگی لوله فاضلاب با جوش شیرین و سرکه اولین و موثرترین قدم است که هزینه زیادی نداشته و این اقلام به وفور در هر خانهای یافت میشود. ابتدا یک لیوان جوش شیرین و در لوله ریخته سپس یک لیوان سرکه را بر روی آن بریزید. دریچه را محکم کرده و اجازه دهید تا واکنش شیمیایی اتفاق بیفتد. بخار حاصل از این واکنش رسوبات دیواری لوله را شکسته و آنها را سست میکند. در مرحله آخر با آب داغ لوله را شستشو دهید.
جالب است بدانید مخمر نان یک روش طبیعی برای باز کردن گرفتگی لولهها است. مخمر را در آب گرم خیس کنید و سپس در لوله بریزید. اجازه دهید چند ساعت بماند و سپس با آب شستشو دهید.
نتیجهگیری
همانطور که در مطالب بالا اشاره کردیم با رعایت چند نکته ساده و کم هزینه از گرفتگی لولههای فاضلاب جلوگیری کنید. شستشوی لولههای فاضلاب را در آشپزخانه توالت و حمام هر ماه یک بار انجام داده و از تجمع چربی و رسوبات جلوگیری کنید. اگر بنا به هر دلیلی لوله فاضلاب دچار گرفتگی شد از اسیدهای قوی برای باز کردن لوله استفاده نکنید. اسیدها حلال بوده و به دیواره لولهها آسیب میرساند. برای مشکلات حاد از کارشناسان لوله بازکنی کمک بگیرید چون آنها تجهیزات پیشرفتهای داشته و در اسرع وقت بدون آسیب به لولهها این مشکل را برطرف میکنند.